Image
6 Temmuz, 2023

Magnezyuma En Çok Kimin İhtiyacı Var?

Bunları kullananlar:

👉Mide koruyucu ilaç

👉Diüretik ilaç

👉Doğum kontrol hapı

👉Antidepresan

👉Kortizonlu ilaç

Bunları olanlar:

👉İnsülin direnci

👉Prediyabet

👉Tip 2 diyabet

👉Abdominal obezite

👉Osteoporoz

mutlaka yeterli magnezyum almalı.


⚡Bunlara ek olarak:

Anksiyete, depresyon, kabızlık, böbrek taşları, kalp hastalığı, migren, ağrı, fibromiyalji, kronik yorgunluk, kolesterol, hipertansiyon, tiroid hastalıkları, kramplar, PMS, PCOS, infertilite, astım, huzursuz bacak semptomu..

Ve liste uzayıp gider…

Ama magnezyum ihtiyacı çok elzem olan 3 grubu vurgulamak istiyorum:

1-Tip 2 Diyabet (veya onu geliştirme spektrumunda olanlar):

Magnezyum olmadan pankreasın insülin hormonu üretmesi ve salgılaması mümkün değil. Glukoz metabolizması için gerekli 10 enzimin 7si yine magnezyum bağımlı çalışıyor. Tüketilen her 1 şeker molekülünü işlemek için 56 molekül magnezyumuna ihtiyaç vardır. Yüksek şekerli/rafine karbonhidratlı beslenme mg rezervlerimizi boşaltır.

İnsülin magnezyum ve şekerin hücrelerimizin içine girmesine yardımcı olur. İnsülinin hücreye girişi için gerekli olan “Tirozin kinaz” enzimi magnezyuma bağımlı çalışır. Kişi insüline dirençli ise mg hücre içine giremez ve bu da hücrelerde mg yetersizliğine sebep olur.

2-PPİ (Proton pompa inhibitörü) kullanımı ile magnezyum eksikliği sık olarak görülebilir. PPİ ilaçlar (nexium, omeprazol, lansoprazol, pantoprazol ve esomeprazol) on iki parmak bağırsağından magnezyum emilimini bozarak magnezyum düzeylerinin düşmesine neden olurlar.

PPİ ilaçlar mide asiditesini yükselterek (daha az asidik yaparak) magnezyum emilimini bozar. Yiyeceklerimizdeki proteinlere bağlı mineralleri emebilmek için güçlü bir mide asidine ihtiyacımız var.

3-Diüretik ilaçlar: Özellikle hipertansiyon tedavisine yardımcı olmak amacıyla kullanılan diüretik ilaçlar idrar atılımını arttıran ilaçlardır. Kan basıncını düşürmek için vücutta tutulan fazla sıvıyı ve sodyumu uzaklaştırmak amacıyla kullanılırlar. Ama bu ilaçlar aynı zamanda magnezyum ve potasyumu da süpürür - ki bu da ironik bir şekilde sağlıklı bir kan basıncını korumak için gerekli olan iki önemli elektrolit mineraldir!




Sağlık