Image
6 Temmuz, 2023

D Vitamini Eksikliğinin Otoimmün Hastalıklar İle İlişkisi

Dünyada yaklaşık 1 milyardan fazla kişide D vitamini düşük olması nedeniyle; vitamin D klinik araştırmaların ilgi odağı olmuştur.


D vitamini bağışıklık sistemi homeostazisinin düzenlenmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasında eksikliği ve tedavisinde takviyesi önemlidir.


Vücuttaki birçok doku, organ ve hücre D VİTAMİNİ İÇİN RESEPTÖRLERE sahiptir. Bu, D vitamininin vücut boyunca dolaştığı ve D vitamini alan hücre, doku ve organları etkileme becerisine sahip olduğu anlamına gelmektedir.


D vitamini reseptörleri bağışıklık sisteminin pek çok hücresinde de saptanmıştır.


🔸D vitamini otoimmün saldırıyı engellemek için şunları yapar👇

1- Vücuttaki dendritik hücrelere ve beyindeki astrositlere bağlanır. Bunlar, bağışıklığın savunma hattında, herhangi bir yabancı madde ile karşılaşan ve bir alarm durumu oluşturan ilk hücrelerdir.

D vitamini bu hücrelerin, vücudun kendi antijenlerine karşı olan aktivitelerini azaltır; yani bu şekilde hücrelerin toleransı artar ve kendi dokularına saldırma eğilimi azalır.


2- T hücrelerinin gelişimine etki ederek DÜZENLEYİCİ T HÜCRELERE olgunlaşmalarını sağlar. Düzenleyici T hücreler, hepsi otoimmün hastalıkları uyaran Th1, Th2 veya Th17 hücreler gibi hücrelerin aksine, en sağlıklı T hücre tipidir.



3- Th1 lenfositleri doğrudan engeller. Bunun anlamı D vitamininin, bu uyarılmış öldürücü hücreleri yatıştırdığıdır.

Otoimmün hastalıklarda enflamasyona neden olan hücrelerdeki artış bir kısır döngüye neden olabilmektedir. D vitamini bunların tekrar dengeye gelmelerine yardımcı olur. 4- Aktifleşmiş B hücrelerin antikor üretimini azaltır; ki bu da otoimmün hastalıklardaki dengesizliklerden birisidir.


👉Yani, eğer 25-OH vitamin D düzeyiniz iyiyse bu durum T hücrelerinizin düzenlemesinde yardımcı olacak ve böylelikle bu hücrelerin kendi dokularınıza toleransları artacak ve kontrolden çıkmaları önlenecektir. 💃


Eğer halihazırda otoimmün bir hastalığınız varsa ve D vitamini düzeyiniz düşükse D vitamini seviyenizi yükseltmek, zaten aktif hale gelmiş olan öldürücü hücrelerinizin yok edilmesinde ve çok daha fazlasının üretilmesinin önlenmesinde yardımcı olacak ve böylelikle bu hücrelerin neden olduğu enflamasyon ve hasarı azaltacaktır.

Bu nedenle bir otoimmün bozukluğunuz varsa, yeterliliği sağlamak için D vitamini seviyenizi düzenli olarak izlemek özellikle önemlidir.


Hiçbir besin günlük ihtiyacı karşılayacak kadar D Vitamini içermiyor maalesef. Vitamin D nin biyoyararlanımı en yüksek kaynağı GÜNEŞTİR. Öncelikli olarak elbette Güneşten alınmasını öneririm. Bu şekilde doz aşımı anlamında korkumuz da olmaz. Canlılık ve enerji kaynağımız güneş. Daha esmerlerin beyaz tenlilere göre daha uzun süre güneşte kalması gerektiği unutulmamalı. Ayrıca UVB ışınlarının camdan ve kıyafetlerden geçmeyeceği de.


Takviye formu kullanılacaksa gündüz ve yağlı bir öğünle alınması gerekiyor. Ne kadar takviye almanız gerektiğini bilmenin en iyi yolu, kanınızdaki D vitamini seviyenizi ölçtürmek ve D vitamini alımınızı buna göre ayarlamaktır.


Ayrıca D vitamininin aktif duruma geçmesi için önce karaciğer ardından böbreklerde gerçeklesen biyolojik reaksiyonlarda görev alan enzimlerin çalışması için kofaktör olarak MAGNEZYUM a ihtiyaç̧ olduğu dikkate alınmalıdır.

Sağlıkla kalın 💚

Sağlık