Image
6 Temmuz, 2023

C Vitamini Eksikliğinin 15 Belirtisi

Çeşitli meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan ayrıca cilt bakım serumlarında ve yaşlanma karşıtı ürünlere dahi ilave edilen C vitamini beslenmenin güçlü bir mikro besin maddesi ve önemli bir parçasıdır.


Yapılan çalışmalar C vitamininin cildin yaşlanmasını yavaşlatmaktan kolesterol seviyelerini düşürmeye, soğuk algınlığını önlemeye kadar, içeriden dışarıya sağlığın birçok yönüne fayda sağladığını bulmuştur.


Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, birçok meyve ve sebzede bulunan suda çözünür bir vitamindir. Serbest radikalleri nötralize etmek ve iltihaplanma ve hastalık riskini azaltmak için bir antioksidan görevi görür.


Vücudunuz ayrıca bağ dokusunu oluşturan ve yara iyileşmesine yardımcı olan bir tür yapısal protein olan KOLAJEN gibi önemli bileşikleri sentezlemek için C vitamini kullanır. C vitamini, L-karnitin ve nörotransmitterler gibi diğer bileşiklerin üretimi için de gereklidir.


Ayrıca sigara içmek vücudunuzdaki C vitamini miktarını %25 oranında azaltır. Sonuç olarak sigara içenlerin bu önemli vitaminin alımını oldukça arttırmaları gerekir.


1- CİLTTE PÜTÜRLENME

C vitamini eksikliği olduğunda ciltte keratosis pilaris denilen durum ortaya çıkabilir, bu da cildin pütürlü görünüm almasına yol açar. Bu durumda, gözeneklerin içinde keratin proteini birikmesi nedeniyle üst kolların, uylukların veya kalçaların arkasında “tavuk derisi” adı verilen sivilcemsi çıkıntılar oluşur. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan keratoz pilaris tipik olarak üç ila beş aylık yetersiz alımdan sonra ortaya çıkar ve takviye ile düzelir.

2- SAÇLARDA BUKLELENME

Saçlarda normal olmayan bir buklelenme C vitamini eksikliğinin belirtilerindendir. Spiral şeklindeki saçlar, C vitamini eksikliğinin en belirgin belirtilerinden biridir, ancak bu hasar görmüş saçların kırılma veya dökülme olasılığı daha yüksek olduğu için dikkat çekmeyebilir. Saç anormallikleri genellikle yeterli miktarda C vitamini ile tedaviden sonraki bir ay içinde düzelir.


3- SAÇ KÖKLERİNİN PARLAK KIRMIZI RENK OLMASI

C vitamini eksikliğinde saç köklerinde bolca bulunan kılcal damarlarda çatlamalar olur, bu da köklerin çevresinde küçük parlak kırmızı lekeler olarak görülür. Bu perifoliküler kanama olarak bilinir ve ciddi C vitamini eksikliğinin belirtisi olarak bilinir. C vitamini takviyeleri almak genellikle bu semptomu iki hafta içinde düzeltir.


4- KAŞIK BİÇİMİNDE, ÜZERİNDE KIRMIZI LEKELER VE ÇİZGİLER OLAN TIRNAKLAR

Tırnakların konkav bir şekil alması, kolay kırılması ve üzerinde kırmızı leke ve çizgiler bulunması da C vitamini eksikliği işareti olabilir. Daha çok demir eksikliği anemisi ile ilişkilidir, ancak aynı zamanda C vitamini eksikliğiyle de bağlantılıdır. Tırnak yatağındaki kıymık kanaması olarak bilinen kırmızı lekeler veya dikey çizgiler, kolayca parçalanan kan damarlarının zayıflaması nedeniyle C vitamini eksikliği sırasında da ortaya çıkabilir.


5- KURU VE HASARLI CİLT

C vitamini cildi güneşin ve çevrenin kirliliğinin yarattığı oksidatif stresten korur. Ayrıca C vitamini kolajen üretimini de artırır. Yüksek C vitamini alımları daha iyi cilt kalitesi ile ilişkiliyken, daha düşük alımlar kuru, buruşuk cilt geliştirme riskinde %10 artış ile ilişkilidir. Kuru, hasarlı cilt C vitamini eksikliğine bağlanabilirken, diğer birçok faktörden de kaynaklanabilir.


6- CİLDİN KOLAYLIKLA MORARMASI

C vitamini eksikliği damarları zayıf hale getirir. Kolaylıkla çatlayan kılcal damarlar cilt altında mor lekeler oluşturur. Bu C vitamini eksikliğinin ilk bariz işaretlerindendir. Eksikliğe bağlı morluklar, vücudun geniş bölgelerini kapsayabilir veya cildin altında küçük, mor noktalar olarak görünebilir.


7- YARALARIN YAVAŞ İYİLEŞMESİ

C vitamini eksikliği yeni doku oluşumunu yavaşlatır, yaralar da daha yavaş iyileşir. Bu C vitamini eksikliğinin ilerlediğinin işaretidir. C vitamini eksikliğinin ciddi vakalarında, eski yaralar bile yeniden açılabilir, bu da enfeksiyon riskini artırır.


8- EKLEMLERDE ŞİŞME VE AĞRI

C vitamini eksikliği kolajenin üretimini azaltarak şiddetli eklem ağrılarına yol açar. Bazı ileri durumlarda eklemlerde kanamalara dolayısıyla şişmeye yol açabilir. C vitamini eksikliği ile ilişkili, genellikle topallama veya yürüme zorluğuna neden olacak kadar şiddetli bildirilen birçok eklem ağrısı vakası olmuştur. Bununla birlikte, bu semptomlar C vitamini takviyeleri ile tedavi edilebilir ve bir hafta içinde yaygın olarak düzelebilir.


9- KEMİKLERDE ZAYIFLAMA

Kemik dokusu oluşumu için C vitamini önemlidir ve eksikliğinde kemikler zayıflar, kırılgan hale gelir ve osteoporoz riski artar. Çocuk iskeletleri hala büyümekte ve gelişmekte olduğundan özellikle C vitamini eksikliğinden etkilenebilir.


10- DİŞ ETİ KANAMALARI VE DİŞ KAYBI

Kırmızı, şişmiş, kanayan diş etleri, C vitamini eksikliğinin bir başka yaygın belirtisidir. C vitamini eksikliğinin ileri aşamalarında, diş etleri mor ve çürümüş bile görünebilir. Yeterli C vitamini olmazsa diş eti dokusu zayıflar, kılcal damarlar da daha kolay çatladığından diş etleri kırmızı renk alır ve kanar. Diş etinde sorun olması diş kayıplarına yol açabilir.


11- BAĞIŞIKLIĞIN ZAYIFLAMASI

Çalışmalar, C vitamininin, enfeksiyonla mücadele etmelerine ve hastalığa neden olan patojenleri yok etmelerine yardımcı olmak için çeşitli bağışıklık hücreleri içinde biriktiğini göstermektedir. C vitamini eksikliği, zayıf bağışıklık ve pnömoni gibi ciddi hastalıklar da dahil olmak üzere daha yüksek bir enfeksiyon riski ile ilişkilidir. C vitamini bağışıklık hücrelerinde birikerek enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur. Yeterli C vitamini olmazsa bağışıklık zayıflar. Aslında, C vitamini eksikliğinin neden olduğu bir hastalık olan iskorbüt hastaları, kötü işleyen bağışıklık sistemleri nedeniyle sonunda enfeksiyondan ölürler.


12- İNATÇI DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

C vitamini eksikliği demir emilimini azaltarak demir eksikliği anemisine yol açar. Ayrıca damarları zayıflattığından kanamalara neden olarak da anemiye yol açabilir. Demir eksikliği anemisi belirtileri arasında solgunluk, yorgunluk, egzersiz sırasında nefes darlığı, kuru cilt ve saç, baş ağrısı ve kaşık şeklindeki tırnaklar bulunur.


13- YORGUNLUK VE BOZUK RUH HALİ (MOOD)

C vitamini eksikliğinde görülen ilk semptomlardan biri yorgunluk ve ruh halinde bozulmadır. Yeterli düzeye gelince bu belirti kolayca düzelir.


14- AÇIKLANAMAYAN KİLO ARTIŞI

C vitamini, yağ hücrelerinden yağ salınımını düzenleyerek, stres hormonlarını azaltarak ve iltihabı azaltarak obeziteye karşı korunmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar yeterli düzeyde C vitamini alınmamasıyla kilo artışı arasında tutarlı bir ilişki olduğunu gösteriyor. Kilo artışı başka nedenlerle değilse C vitamini eksikliği akla gelmeli. İlginç bir şekilde, düşük C vitamini seviyeleri normal kilolu kişilerde bile daha yüksek miktarlarda göbek yağıyla ilişkilendirilmiştir.


15- KRONİK İNFLAMASYON VE OKSİDATİF STRES

C vitamini vücudun en önemli suda çözünen antioksidanlarındandır. Vücutta oksidatif stres ve iltihaplanmaya (inflamasyona) neden olabilecek serbest radikalleri nötralize ederek hücresel hasarın önlenmesine yardımcı olur. Oksidatif stres ve iltihaplanma, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere birçok kronik hastalıkla ilişkilendirilmiştir.

Sağlık