Latince adı: Linum usitatissimum
Açıklama
Keten yağı, keten tohumu yağı olarak da bilinir, keten bitkisinin kurutulmuş, olgunlaşmış tohumlarından (Linum usitatissimum) soğuk pres yöntemiyle elde edilir. Tohumlar %32-45 kadar yağ taşımaktadır. Bu yağın yarısı (%51-55) Omega-3 olarak bilinen alfa-linolenik asit (ALA) ve %15-18 kadarı ise linoleik asit içermektedir.
Kullanım Bilgisi
- Dahili ve harici kullanım için uygundur.
Muhafaza
- 100 ml koyu renkli cam şişededir. Her kullanımda kapağını sıkıca kapatınız.
- Kendi ambalajında, oda sıcaklığında, güneş ve ısı görmeyen bir yerde ağzı kapalı bir şekilde saklayınız. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklayınız.
- Raf ömrü ambalajı ve kapağı açılmadan üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Keten yağının içindeki yüksek miktardaki omega3 yağ asitleri (Alfa-linolenik asit cinsinden) havadaki oksijen ile çok hızlı tepkimeye girip kimyasal yapısı bozulur. Bu sebeple keten yağı olabildiğince taze olarak tüketilmelidir. Kapağı açıldıktan sonra ise mümkünse 3 ayda tüketiniz.
Uyarılar
- Pişirme amaçlı ve kızartma yağı olarak kesinlikle kullanılmaz. Salatalarda, soğuk mezelerde ya da yemeklerde daha sonra soğuk ilave edilerek kullanılabilir.
- Yetişkinlerde günde bir tatlı kaşığı tüketilmesi yeterlidir.
- Hamilelik ve emzirme döneminde veya ilaç ile kullanımında doktorunuza danışınız.
- Herhangi bir cilt hassasiyetini en aza indirmek için keten tohumu yağını cildinizde küçük bir bölgeye uygulayıp 24 saat boyunca gözlemleyin. Herhangi bir istenmeyen durum olmadığı taktirde uygulamaya geçebilirsiniz. Keten tohumu yağını aynı zamanda Hindistan Cevizi Yağı, Tatlı Badem Yağı, Sarı Kantaron Yağı gibi diğer taşıyıcı yağlarla seyreltebilir veya birlikte kullanabilirsiniz.
- Alerjik reaksiyon gözlendiğinde kullanımı bırakılmalıdır.