Image
6 Temmuz, 2023

D Vitaminini Aktive Etmek İçin Magnezyuma İhtiyaç Vardır

D vitaminini ister güneşten sentezleyelim ister gıdalardan alalım her iki durumda da D vitamininin aktif duruma geçmesi için önce karaciğer ardından böbreklerde gerçekleşen biyolojik reaksiyonlarda görev alan enzimlerin çalışması için kofaktör olarak MAGNEZYUM a ihtiyaç vardır.


Bol miktarda D vitamini alsak bile bunun vücudumuzda ne kadarının metobolize edildiğini magnezyum seviyelerimiz belirlemektedir.


Bu nedenle D vitamininin optimal faydalarını elde etmek için yeterlı̇ magnezyum tüketmek ve eksikliğinde takviye etmek önemlidir.


Diğer yandan D vitamininin inaktif forma geçmesinde yine kofaktör olarak magnezyum rol almaktadır. Böylece D vitamin seviyelerini regüle ederek D vitamini toksisitesine karşı adeta sigorta görevi görmektedir.


Vitamin ve mineraller vücutta koordineli bir şekilde etkileşir. Şöyle ki D vitamininin bağırsak magnezyum emilimini uyarabileceği araştırmalarla ortaya konulmuştur. Tip 2 diyabetli hastalarda D vitamini takviyesinin dolaşımdaki magnezyum seviyeleri üzerindeki etkileri araştırmak üzere yapılan bir çalışmada, diyabetli 126 yetişkin hastada (55 erkek ve 71 kadın; ortalama yaş, 53.6) 6 ay boyunca D3 vitamini takviyesi (2000 IU / d) yapıldıktan sonra serum magnezyum düzeylerinde önemli bir artış bulunmuştur.


Magnezyumca zengin gıdaları öğrenmek, hangi magnezyum formunun sizin için uygun olduğunu anlamak ve takviye için uygun zamanı öğrenmek için diğer yazılarıma da gözatın.

Sağlık