Image
6 Temmuz, 2023

Kemik Sağlığı İçin Gerekli Vitaminler, Mineraller ve Besinler

🦴Kalsiyum

🦴Magnezyum

🦴Bor

🦴Çinko

🦴Bakır

🦴Manganez

🦴Potasyum

🦴Silisyum

🦴Strontium

🦴D Vitamini

🦴K2 Vitamini (MK4+MK7)

🦴C Vitamini

🦴Tocotrienol

🦴Omega 3

🦴Resveratrol

🦴Melatonin

🦴Probiyotik

🦴Tip 2 Kollajen

Görüldüğü üzere optimal kemik matriksi gelişimi ve kemik yoğunluğu beslenmesi için eser elementler de çok gereklidir.


Kalsiyum: Osteoporoz veya osteopeni tanısı konmuş kişilerin daha yüksek miktarlarda Ca tüketmesi gerekir. Kalsiyum takviye formunda alınırsa yanında D ve K2 vitamini ile magnezyum takviyesi de ihmal edilmemeli. Kalsiyumun fazlası damarlarda plak veya böbreklerde taş yapabiliyor.


Kalsiyum takviyesi kullanılacaksa karbonat formu değil, daha iyi emilen malat, sitrat ya da glisinat formlarını tercih edin.


Uyarı: Elementel kalsiyum yemeklerle birlikte alınmalıdır ve bir defada 500 mg dan fazla alınmamalıdır.


Kalsiyumca zengin gıdalar ile demir içeren gıdaların tüketimi arasında en az 2 saat ara olmalıdır. Kalsiyum demirin emilimini azaltmaktadır.


Yemeklerle birlikte çay tüketilmemeli. Çayda bulunan tanen bileşikleri kalsiyum emilimini azaltmaktadır.


KEMİK SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİ MİNERALLER

Kalsiyum: Kalsiyum ihtiyacınızı asidik gıdalar veya takviye yerine ağırlıklı olarak yeşil yapraklılar + tohumlar + küçük balıklar + kabuklu yemişler yiyerek karşılayın. Örneğin:

Haşhaş tohumu, susam, chia tohumu, sardalye, keten tohumu, badem, kuru fasulye, ceviz, tere vb.


Magnezyum: Yaklaşık % 60'ı kemiğinizde depolanır ve osteoporozun önlenmesinde çok önemli bir rol oynar.

Düşük mg, osteoblast aktivitesini azaltır, iltihabı artırır ve kemikleri zamanla zayıflatır.

Magnezyum ayrıca, kalp sağlığını desteklerken uyku güçlüğü ve depresyon gibi menopozun istenmeyen yan etkilerini de azaltır.D vitamini seviyelerini artırmaya yardımcı olur.

Mg zengin beslenmek önemlidir. Magnezyum  takviyesi kullanılacaksa oksit formu değil, daha iyi emilen malat, sitrat ya da glisinat formlarını tercih edin. Kalsiyum takviye ediliyorsa mg de takviye edilmeli 2 br kalsiyum 1 br magnezyum


Bor: Bor yeterli olmadan vücut güçlü kemikler yapmak için kalsiyum, magnezyum ve D vitaminini verimli bir şekilde kullanamaz. Bor, magnezyum emilimini artırır; kalsiyum yıkımını azaltır. Vücudun östrojen, testosteron ve D vitamini kullanımını olumlu yönde etkiler. Günde 100 gr KURU ERİK tüketilmesi bor içeriği ile kemik erimesinin düzelmesine katkı sağlamaktadır.


Çinko: Kemik için kolajen çerçevesini oluşturmaya yardımcı olur. Progesteron üretimini destekler.


Bakır: Kolajen oluşumu ve kemik mineralizasyonu için gereklidir. Kemik sentezleyen osteoblastları destekler.Düşük seviyeler osteoporoz riskini artırır.


Potasyum: Eklem, kas ve iskelet sisteminin korunmasında olmazsa olmaz bir mineraldir. Asit yükünü tamponlar, nötralize eder ve kalsiyum kaybını azaltır. Küçük bir çalışmada, günde 40mqE potasyum sitrat verilmesi ile kemik kaybı olan kadınlarda kemik yıkımının azaldığı saptanmıştır. SADECE DOKTOR ÖNERİSİ VE TAKİBİ İLE KULLANILMALIDIR.


Manganez: Hem kolajen oluşumu hem de kemik minerilizasyonu için gereklidir. Eksikliği kırıklar için önemli bir risk faktörüdür.


Fosfor: Güçlü kemikler için kalsiyumun fosfor ile birleşmesi gerekir.


Silisyum: Kemik matris kalitesini iyileştirir ve kemik mineralizasyonunu kolaylaştırır. Biyoyararlı silisyumun  artan alımı, artan kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilendirilmiştir.


Stronsiyum: Kalsiyuma benzer. Eski kemiğin parçalanmasını yavaşlatırken, vücudunuzun yeni kemik oluşturmasında rol oynar. Bu şekilde, kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu etkiler.


KEMİK SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİ VİTAMİNLER


Minerallere ek olarak, güçlü kemikler birçok vitamin gerektirir:


A Vitamini: O olmadan kemik yapıcı osteoblastlar düzgün gelişemez, kemikler düzgün gelişemez. Ancak fazlası ise kırılma riskini artırır.


C Vitamini: Kemik kollajen oluşumu için gereklidir. Kalsiyum emiliminin artmasını teşvik eder.


B6 Vitamini: Yetersizliğinde kemikler zayıftır.


B12 Vitamini: Osteoblastlar onsuz kemik oluşturamaz


B9 (Folik asit): Kemik demineralizasyonunu önler


D Vitamini:Vücut için gerekli olan kalsiyum ve fosfor minerallerinin ince bağırsaktan geri emilimini düzenler, kemik yapımını uyarır. D vitamini kalsiyum emilimini arttırır. D vitamini, osteoblastların osteokalsin üretimini arttırır. Kan seviyesinin, min 80 ng/ml düzeyinde olmasını tavsiye ederim.


K2 Vitamini: Kemik proteini olan osteokalsinin kalsiyumla birleşmesine izin verir ve kalsiyumu kemik içinde tutar. Kalsiyumu bulunması gereken yerlere yani kemiklere ve dişlere yönlendirmek için K2 gereklidir.Mineral kristallerin kolajen matrisine dahil edilmesi için çok önemlidir. Düşük seviyeler kırık riskini artırır.Yüksek doz K2 vitamini osteoporoz tedavisinde ciddi yarar sağlamaktadır. Osteoporoz durumunda MK-4 ve MK-7 formlarının kombinasyon şeklinde kullanılması daha doğrudur.


Tocotrıenol (E vit Kompleks)


DİĞER ÖNEMLİ BESİNLER


ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ: Bu iyi yağlar, sağlıklı bir kollajen matrisi ve normal kemik mineralizasyonu için gereklidir. Omega 3 kalsiyumun emilimini arttırır; inflamasyonu azaltır.


PROTEİN: Hayvansal proteinlerden gelen yetersiz tamponlanmış amino asit seli kemiği tahrip etse de, mütevazi bir miktarda protein kemiğin kollajen matrisinin önemli bir bileşenidir.


FİTOÖSTROJENLER (Soya izoflavonları-genistein, daidzein) Fitoöstrojenlerin kemikte östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenik etki gösterdiği ve bu mekanizmanın menopozda oluşan kemik yıkımını azalttığı gösterilmiştir. Ancak GDO suz organik ürünler olması çok önemlidir.


RESVERATROL: Çeşitli bitkilerden elde edilen doğal bir polifenolik bileşik olan resveratrol kemik sağlığını iyileştirir. Resveratrolün, osteoblastogenezisi stimüle ederken, osteoklastogenezisi de inhibe ettiği araştırmalarla gösterilmiştir.


MELATONİN: Menopoz sonrası kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu artırır

Sağlık